Yleisradio kehittää turvallisuuttaan Louhe Oy:n kanssa

Asiakas: Yleisradio Oy

Yle on suomalaisten oma julkisen palvelun mediayhtiö ja Suomen suurin luovan työn yhteisö. Yle on myös huoltovarmuuskriittinen yhteiskunnan toimija, jolla on lakisääteinen velvollisuus muun muassa välittää viranomaistiedotuksia ja varautua toimimaan myös poikkeusoloissa. Julkisen palvelun Ylen tärkeä tehtävä on huolehtia kansakunnan kriisinkestävyydestä, ja siksi myös oman henkilöstön turvallisuuden takaaminen kaikissa tilanteissa on välttämätöntä.

Yleisradio kehittää turvallisuuttaan Louhe Oy:n kanssa

Ylen ja Louheen yhteistyö lähti liikkeelle Ylen halusta testata uutta ja ajankohtaista teknologiaa. Kun yhteistyö aloitettiin, Louhe tuotteena ei ollut vielä valmis, mutta tuoteidea oli konkreettinen pelinavaus tekoälyn saralla. Louheen toimitusjohtaja Jukka Laakso oli oikeaan aikaan liikkeellä. Fyysisen turvallisuuden ratkaisujen markkinoilla isoilla pelureilla ei ollut tekoälyä kehityspolulla siinä vaiheessa, kun Louhe lähestyi meitä. Nyt kun tekoälysovellukset ovat kovimmassa kiidossa, Louheella on tuote jo valmiina. Olemme saaneet AI-teknologiaan erikoistuneen toimijan kanssa etumatkaa, kertoo Ylen turvallisuuspäällikkö Jyrki Guttorm.

Olemme saaneet AI-teknologiaan erikoistuneen toimijan kanssa etumatkaa

Myös Ylen turvallisuusasiantuntija Juuso Elomaa on tyytyväinen etenemiseen tämäntyyppisen kehityksen keihäänkärjessä.

Työskentely Louheen kanssa helppoa

Ylen ja Louheen alkutaipaleella oleva yhteistyö on alkanut kitkattomasti ja jo saadut tulokset ovat lupaavia. Olemme teknologian murroksen äärellä, ja sen Louhe on onnistunut hyvin sanoittamaan. Louheen kehitystiimi koostuu alan intohimoisista huippuosaajista ja into paistaa Louheen tekemisessä – tämä on välittynyt myös Ylen suuntaan. Saman hengen toivotaan myös jatkuvan, toteavat Guttorm ja Elomaa.

Into paistaa Louheen tekemisessä

Historiadatakin paljastaa turvallisuusjärjestelmien ilmiöitä

– Ensimmäiset askeleet Louhe-teknologian hyödyntämisen osalta on tehty historiadatalla. Tästä Yle on saanut nyt jo hyötyjä. Olemme voineet todeta ilmiöitä, jotka liittyvät turvallisuuskulttuuriimme. Aiemmin vanhaan dataan palattiin vain, jos haluttiin tarkastella jotain selkeää poikkeamaa.

Vanhastakin datasta paljastuu ilmiöitä, kun sen tarkasteluun on sopiva väline.

Tutuissa kiinteistöissä ei tule ajatelleeksi kaikkia vakiintuneita toimintatapoja ja ilmiöt itsessään voivat olla vaikeita muuttaa, mikäli niiden juurisyytä ei ymmärretä, mutta Louhe-teknologia tuo ne esiin. Datan avulla voidaan osoittaa ilmiö toteen. Sitä voidaan käyttää päätöksenteossa aivan eri tavalla ja se ei enää perustu aistinvaraiseen ilmoitukseen tai turvallisuuspäällikön huoleen.

Louhe-teknologian tarjoamalla ihmisvirtojen ymmärtämisellä pystytään määrittämään normaali taso, johon poikkeamia pitää verrata. Kun Louheen analysoima data alkaa indikoimaan, niin me pystymme arvioimaan turvallisuusjärjestelmien tilannekuvaa, Guttorm pohtii.

LOUHE-teknologia vartioinnin tukena ja apuna

Fyysisen turvallisuuden asiantuntijataustan omaavan Elomaan mukaan Louhe-teknologia on ollut kiinnostava valvonnan automatisoinnin tarjoajana. Se tukee toimitilaturvallisuuden valvontaa, koska dataa on yksittäisen ihmisen katsottavaksi ylivoimaisen suuri määrä. Oikeita hälytyksiä saattaa hukkua turhien hälytyksien massaan.

Louheen koneavusteinen havainnointi auttaa vartijoita keskittymään aitojen poikkeamien tunnistamiseen valtavista massoista.

Elomaan mukaan olisi järkevää, että fyysinen taho toimii vasta kun siihen on aihetta, sen sijaan että juostaan tarkastamassa vääriä hälytyksiä.

Turvallisuustoimijoiden verkosto

– Ylen näkökulmasta yksi merkityksellinen tekijä yhteistyön osana on Louheen kotimaisuus. Huoltovarmuuskriittistä palvelua tuottavan Ylen perspektiivistä lainsäädäntöön vastaaminen helpottuu kotimaisen toimijan kanssa. Osaltaan myös Louheen verkostoituminen huoltovarmuuskriittisiin toimijoihin ruokkii luottamusta. Liikkeellä ei olla yksin, vaan muutkin ovat tutkimassa tekoälyn suomia mahdollisuuksia. Louheen rooli turvallisuuden kehittäjänä on arvokas, koska yksittäisen asiakkaan tarpeeseen kehitetty ominaisuus hyödyttää myös muita.

Yksittäisen asiakkaan tarpeeseen kehitetty ominaisuus hyödyttää myös muita

Yle on valmis ideoimaan itselleen tarpeellisia ominaisuuksia ja voi myös saada muille kehitettyjä toiminnallisuuksia omaan käyttöönsä. Yle odottaakin innolla keskusteluita muiden Louheen asiakkaiden kanssa tulevaisuuden kehityssuunnista. Turvakehitystä ei tarvitse tehdä yksin, vaan siinä voi hyödyntää syntyvää yhteisöä. Louhe tuo pöytään oman osaamisensa, ja asiakkaat omia tarpeitaan. Louheella luodaan toimijoiden välille uudenlaista ekosysteemiä, toteaa Guttorm.

Datan käytön murros käynnissä

Yhteistyön myötä olemme joutuneet ajattelemaan myös omaa systeemiarkkitehtuuriamme. Murros on käynnissä, jossa järjestelmät yhä enenevässä määrin keskustelevat toistensa kanssa. Guttorm selventää: ”Näen, että tulevaisuudessa integroimme lisää järjestelmiä ja dataa näiden keinoälyprosessorien käsittelyn piiriin, ja tuskin tulemme hankkimaan järjestelmiä, jotka eivät ole integroitavissa. Tämä koskettaa meillä yhtiön sisällä muitakin yksiköitä, kuin pelkkää turvallisuutta. Turvallisuuteen liittyen voidaan puolestaan tuoda ulkopuolista dataa, jota käytetään uhkatilanteiden tasojen määrittelyyn. Olemme tämän matkan alussa.”

Näen, että tulevaisuudessa integroimme lisää järjestelmiä ja dataa näiden keinoälyprosessorien käsittelyn piiriin

Erityisen painoarvon Yle antaa datan käytön vastuullisuudelle. ”Meidän pitää olla datan kanssa niin vastuullisia, että voimme missä tahansa kertoa siitä, että miten toimimme datan kanssa.”, Guttorm linjaa.

Samassa yhteydessä hän pohtii tulevia kehityskulkuja datan käytön osalta: ”Sovitaan työntekijöiden ja kiinteistön alueella toimivien kanssa selkeät, kaikkien nähtävissä olevat pelisäännöt. Samalla se pakottaa meidät itsemmekin miettimään, että miksi me huoltovarmuuskriittisenä toimijana suojelemme tiettyjä asioitamme. Aikaisemmin data on voinut jäädä hyödyntämättä, kun on ”pelätty” yksityisyyden suojan loukkaamista eikä tunnistettu kaikkia uuden teknologian mahdollistamia hyötyjä.”

”Meidän ykköstavoitteemme on pystyä luomaan turvalliset puitteet journalismin tekemiseen missä tahansa olosuhteissa tai tilanteissa, eikä valvonta tai kontrolli vaaranna lähdesuojaa.”, Guttorm perustelee

Louheesta hyötyä myös yritysturvallisuuden ulkopuolella

Louhe mahdollistaa myös kulunvalvontadatan käytön muidenkin kuin turvallisuusongelmien tai -kysymysten ratkomiseen. Esimerkiksi kampusalueen tai toimitilojen käyttöön liittyen. ”Uskoakseni tulevaisuudessa ratkaistaan sellaisia ongelmia, joita ei edes vielä tunnisteta, koska teknologiat kehittyvät huimaa vauhtia”, Guttorm toteaa.

 

Kysy lisää asiantuntijoiltamme